Tien misverstanden over coaching. Deel 1.

Je leest het eerste deel van het blog Tien misverstanden over coaching.

1. De coach gaat mijn probleem oplossen.

Een goede coach is geen hulpverlener. Sterker nog: deze waakt ervoor in die rol te kruipen. De reden daarvoor is simpel. Je hebt er niets aan als een ander jouw probleem gaat oplossen. Wedden dat je er na een tijdje achter komt dat de oplossing niet bij je past? Bovendien maakt het je afhankelijk van je coach. En dat is iets wat een professionele coach nu juist wil voorkomen. Die reikt jou gereedschap aan zodat je ontdekt hoe jij jezelf kunt helpen, ook op de lange termijn als de coaching voorbij is. Door bij je coach te werken aan het ontwikkelen van je zelfinzicht en je vaardigheden kan jij zo snel mogelijk weer autonoom en krachtig sturing geven aan je leven en loopbaan.

2. Coaching is in feite een soort therapie.

Therapie wordt gegeven door een psycholoog of psychiater, niet door een coach. Therapie is probleemgericht en focust op ziekte en herstel. Coaching is oplossingsgericht en houdt zich met name bezig met de gezonde, krachtige kant van mensen. Centraal staat wie jij bent, met al jouw kwaliteiten, valkuilen, drijfveren en talenten. Van daaruit ga je kijken wat jij in huis hebt om jezelf verder te helpen. Richtsnoer is datgene wat jij wilt bereiken: waar wil je van weg, waar wil je naartoe? Daarmee is coaching bij uitstek opbouwend, praktisch en toekomstgericht. Wel kan je professionele coach jou een aantal technieken aanreiken die afkomstig zijn uit de moderne psychologie, zoals de RET, als deze jou dichter bij jouw doel kunnen brengen. Soms helpt coaching zijdelings om het verleden een plaats te geven, maar dat is geen doel op zich.

3. Coaching is vaag en zweverig.

Coaching is uitgegroeid tot een volwaardig vakgebied. Heb je een overzichtelijke en afgebakende coachvraag, dan zal je coach in overleg met jou waarschijnlijk tot de conclusie komen dat je aan een beperkt aantal sessies voldoende hebt. Je kunt dan in korte tijd komen tot zelfinzicht en een concreet actieplan. Ook als je coachvraag complex is of raakt aan een dieper gewortelde kwestie, kan je doelgericht aan de slag gaan tijdens je coachtraject. Je leert onder ogen te zien wie jij bent, wat jou drijft, en tegen welke belemmeringen je aanloopt, zowel in als buiten jezelf. Dat maakt coaching bij uitstek concreet. Een goede coach stimuleert je bovendien niet alleen tot inzicht, maar ook tot actie. Door handige tools en concrete opdrachten in te zetten kom je daadwerkelijk in beweging. Zelf doen staat centraal. Uiteindelijk draait het ten slotte daarom: dat het niet blijft bij mooie ideeën...

4. Coaching is voor watjes.

Waarom zou je jezelf wijsmaken dat je alles alleen moet kunnen? We leven in een tijd die zulke hoge eisen stelt, dat we vaak van het één in het ander rollen. Daardoor dreigen we bij het maken van keuzes belangrijke stappen over te slaan: wie ben ik, wat wil ik, wat ga ik doen? Het getuigt van gezond verstand om onder ogen te zien dat het tijd is voor verandering. Door aan de slag te gaan bij een coach toon je dat je de verantwoordelijkheid neemt voor je ontwikkeling. Je bent bereid je eigen aandeel onder de loep te nemen. Coaching kan bij tijd en wijle confronterend zijn, en is ook om die reden niet voor 'watjes'. Zo kan je ontdekken in welke valkuil je bent beland, of welke keuzes uiteindelijk toch niet bij je passen. Breng je dit soort dingen met je coach in kaart, dan ben je dus juist heel goed bezig.

5. Coaching is vrijblijvend.

Voor coaching is commitment nodig.  Coaching vraagt inzet van je om te reflecteren op jezelf, tot zelfonderzoek over te gaan. Je doet opdrachten die je uitdagen om verder te kijken dan je comfortzone. Veelal zal je doelgericht gaan werken aan het uitvoeren van een door jou opgesteld actieplan. Het mooie van coaching is: je krijgt terug wat je erin investeert. Hoe actiever je reflecteert en je opdrachten en plannen uitvoert, des te meer resultaat zal je boeken.

Copyright Leonie Können, 14/7/2017, Profcoaching jij & ik